Video - copy
Strandpaviljoen Paal 28
Strandpaviljoen Paal 28

Gelegen tussen twee natuurgebieden, te weten de Slufter en de Mandenvallei bevindt zich het voor de noordpunt van Texel enige badstrand, in een omgeving die de Krim genoemd wordt. Hier begon Strandpaviljoen De Krim eens als een kleine kiosk op het strand.

We schrijven 1959, het jaar waarin voor het eerst horeca activiteiten te vinden waren bij Paal 28. Een houten keet die omgebouwd werd tot kiosk vormde samen met een nog uit de oorlog overgebleven bunker, een consumptietent. De naam "De Krim" werd gekoppeld aan deze consumptietent. Waar deze naam vandaan komt is niet precies te zeggen. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van deze naam, waarvan wij onderstaande als meest aannemelijke beschouwen.

Vroeger waren de Eierlandse duinen, slechts verbonden door een zanddijk met de rest van Texel, een soort schiereiland. Vanuit zee gezien leek de kustlijn precies op een gelijke situatie die zich voordoet in Rusland. De naam van dit schiereiland is namelijk óók 'De Krim' Tevens andere namen van boerderijen als Akiab, Nova Zembla en Sebastopol bevestigen deze versie.

Tussen 1959 en nu is er veel veranderd. De vele stormen die het gebouw te verduren kreeg, het hoge water dat de duinen deed verdwijnen en de verbouwingen die zijn uitgevoerd hebben ervoor gezorgd dat wij, mede dankzij onze gasten, nu een horecabedrijf in de duinen zijn dat het gehele jaar geopend is.

En de naam... die is veranderd in de naam waar wij al jaren in de volksmond goed onder bekend staan: Paal 28

Heb je een vraag? Neem contact met ons op

Volg ons via Facebook of Twitter